Těžký život studenta – Mungo-kroupo-uzené

Těžký život studenta – Mungo-kroupo-uzené

Většina z mých přátel ví, jak náročné je být studentem, zvlášť pokud bydlíte daleko od domova. Už jsem si zvládla obstarat pravidelné praní (dokonce ještě předtím, než jsem měla k disposici pračku), bydlení na tichém místě je problém, ale když se hodně snažíte, tak to taky jde, na spolubydlící holt musíte mít štěstí, ale do jisté míry i to lze ovlivnit (nejlépe pak tak, že si ve finále najdete někoho známého, komu důvěřujete, a s tím se nastěhujete do nového). Co mi dělá velké potíže, jsou peníze – nemám o ně vysloveně nouzi, ale že bych hospodařila na výbornou, to se říci nedá, zvlášť dnes, když se ceny v obchodech zvyšují tempem sedmimílových bot. Nejhorší problém mám s jídlem – mám velkou spotřebu, zvlášť když se musím učit, a to při tom, co studuju, musím téměř pořád. Takže je samozřejmě otázka, jak se živit, aby to bylo výživné, dobré a zároveň levné. Několik způsobů jsem našla, takže pokud si náhodou najdu čas sem házet nějaké tipy, rozhodně tak učiním. A poznáte to podle nadpisu těžký život studenta. ;)

Jsem masožrout, takže většina jídel, o kterých se budu zmiňovat, bude zahrnovat maso nebu uzeninu. Samořejmě ale téměř ke všemu existují i bezmasé verze, takže pokud někdo z vás maso nejí, může tuhle složku vynechat. Jídla, která si dělám, bez něj obvykle nejsou o nic méně chutná.

Začala bych velmi levným jídlem, které jsem dnes dělala poprvé a můj experiment mi vyšel dokonce lépe, než jsem očekávala. Jak se tedy dělá? (Upozorňuji, že mám k dispozici ledničku a mrazák, takže množství jídla je velké, můžete si ho ale zmenšit. Dále neručím za poměry ingrediencí, většinou je přidávám podle odhadu)

Potřebné ingredience
100-150g nevyklíčených bobulek mungo
150-200g ječných krup (středních nebo větších, malé neberte, jsou šizené)
Uzené, kvalitní slanina nebo šunka
4 středně velké stroužky česneku
sůl
pepř
příp. další koření (já použila majoránku a bazalku)

Úvod – co je mungo?
Je spousta lidí, kteří netuší, co to mungo je. Abych vás tedy zasvětila, jde o malé zelené fazolovité kuličky. Běžně je seženete v supermarketech mezi luštěninami nebo ve zdravé výživě a rozumná cena za 500g se pohybuje mezi 30 a 50 Kč. Doma se nechávají vyklíčit (mám tu zkušenost, že jsou obvykle do dvou dnů hotové, ale některým údajně klíčí tři až čtyři dny) ve vodě, kde nabobtnají a změknou. Ve výsledku chutnají podobně jako čerstvý hrášek (hurá pro lidi, kteří ho nemohou pěstovat a nechtějí kupovat mražený či sterilovaný).

Mungo

Fáze 1: Necháme vyklíčit mungo
Zhruba 100 gramů bobulek mungo dáme do velké misky, hlubšího plechu či tácu. Mělo by to vyjít tak, že když je vyrovnáme, budou na sobě v maximáně třech vrstvách. Více rozhodně ne, protože mungo musí dýchat, aby mohlo vyklíčit. Bobulky zalijeme vlažnou vodou tak, aby hladina dosahovala vršku nejvyšší vrstvy. Pak nádobu přetáhneme fólií, do které uděláme několik děr, aby se ke klíčkům dostal vzduch. Necháme půl dne až den stát, pak vodu vyměníme či doplníme (vyměnit ji je lepší, pokud ji budete doplňovat, může se stát, že vám klíčky budou zapáchat), necháme stát další den a půl a pak se podíváme, jestli jsou klíčky hotové. Nejlépe to poznáte, pokud je ochutnáte. Zdají-li se vám ještě tvrdé nebo že jim chybí chuť, doplňte vodu a nechte doklíčit. Jakmile jsou hotové, všechnu vodu z nich vylijte (v nejlepším případě vám tam žádná voda nezbyde).

Když jsou klíčky hotové:
Dáme si vařit vodu. Dejte jí vařit dostatek – slít se dá vždycky a kroupy vám nabydou minimálně do trojnásobné velikosti, spíš více. Zatím ji nesolte – vodu je vždycky lepší osolit až poté, co se začne vařit.
Mezitím namočte kroupy do vlažné vody, trochu properte a vodu z nich slijte. Tento postup opakujte jednou až dvakrát.
Pak si nakrájejte česnek na drobné kousky. Rozhodně ho nestrouhejte ani nevymačkávejte. Rozdělte si ho asi tak na třetiny, z nichž dvě přihoďte ke kroupám a jednu nechte stranou.
Jakmile se voda vaří, dobře ji osolte (nebojte se použít lžičku – dáte-li do vody dvě lžičky soli, kroupy budou mírně osolené, ale pokud je budete mít s uzeným či nějakou slanější uzeninou, rozhodně to se solí nepřehánějte), dejte do ní kroupy i s česnekem, přidejte stopové množství pepře (špetka naprosto stačí) a přisypte koření dle vlastního výběru. Já použila bazalku a majoránku, z bylinek se dá použít leccos a pak samozřejmě můžete přidat i vegetu či kousek bujónu, pokud se nebojíte, že by glutaman sodný či jiná chemie v nich mohla zkazit čistotu jídla. Kroupy zatím nechte vařit a čas od času si dohlédněte na to, aby se vám třeba nepřipékaly ke dnu hrnce (což by se běžně stávat nemělo).
Dále si nakrájejte uzeninu. Čím menší uděláte kousky, tím méně jí potřebujete. Mně stačily čtyři plátky šunky, ale záleží na vás, jak moc bohaté si jídlo chcete udělat. Důležité je, aby kousky nebyly příliš velké. Chuť uzeniny se musí rozprostřít po celém pokrmu.
Uzeninu osmahněte na oleji, fajnšmekři mohou na sádle a ti, co si potrpí na zdravou výživu třeba na olivovém oleji. Máslo doporučuji jen těm, kteří s ním umí, protože se velmi rychle přepaluje, zato ale pokrmu dodává příjemně plnou chuť. Tuku tam dejte dost na to, aby vám uzenina neskákala po pánvi, ale jen tolik, aby se následně přidané mungo dalo dokřupava opražit. Chvilku po uzenině přidejte česnek, a když má všechno zlatavou (ale ještě ne úplně zlatou) barvu, přidejte i mungo. To opražte dozlatova (nejlépe to jde, když si můžete postupně zesilovat plamen – jděte postupně od mírného k velkému a nechte pražit jen pár minut, než klíčky zezlátnou. Nezapomeňte je stále míchat a prohazovat, případně je i ochutnejte – i klíčky může být třeba dosolit) a pak hned odstavte z plamene.
Kroupy by se měly vařit alespoň 20 minut, spíše 30. Pokud máte opražené mungo nebo si pražení chcete nechat až na konec, můžete mezitím dělat cokoliv jiného, kroupy příliš péče nepotřebují. Když jsou hotové, slijte z nich vodu, smíchejte s mungem a uzeninou a můžete podávat. A pokud chcete mít pokrm ještě lepší, směs pořádně promíchejte a nechte chvíli stát. Čím déle stojí (v rámci hodin, ne dnů!), tím lepší je.

Shrnutí
Odhadovaná cena pokrmu (kromě práce): 30 Kč
Výživnost vysoká (obsahuje obilovinu, luštěninu, maso)
Celkový čas přípravy (kromě klíčení munga): 5 minut
Celkový čas vaření: 35 minut

Přeji dobrou chuť. :)

3 komentáře u „Těžký život studenta – Mungo-kroupo-uzené“

  1. vyzkouším..:3 mungo klíčky dlabu občas samotný, já mám spolehlivou výživu založenou na zásobách těstovin z akce a čočky xDD

    OdpovědětOdpovědět
  2. A já si vždycky kupuju mungo naklíčené a drahé :-). Nenapadlo mě, že si je můžu naklíčit. Díky za tip :-D.

    OdpovědětOdpovědět

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *