Ovocný koláč

Tak mi úspěšně skončilo zkouškové, dorazila jsem domů a pustila se do pečení. Svůj rybízový koláč jsem konečně dovedla k dokonalosti, tak se tu o něj s vámi podělím, abyste taky z toho léta něco měli. Jen upozorňuji, že recept není původně můj, nýbrž jedné hodné paní z České Lípy, já jej akorát několikrát vyzkoušela a v průběhu zkoušení také podlehl mírným úpravám. Tak snad se vám podaří. :)

(Mimochodem, fotky dodám, až budu mít foťák, který jsem inteligentně nechala v Brně.
Jo a ještě jedna poznámka… recept je psaný i pro úplné analfabety – každý z nás se někdy učil vařit/péct a spousta z nás taky poznala ten pocit, že z člověka nepříliš podrobné recepty, jejichž autor počítal s tím, že tohle a tohle je přece všem jasné, dělají debila – tak snad ti zkušenější odpustí.)

Na úvod

  • Příprava: 30 minut
  • Pečení: Zhruba 20 minut

Tento koláč je lepší dělat z něčeho kyselejšího, třeba z reveně nebo z rybízu, možné jsou i meruňky. Ovoce si připravte dostatek, koláč by se měl dělat na velkém plechu, takže ho tam bude potřeba spousta. Důležité je, aby plech měl trochu víc zvednuté okraje, aby vám koláč nepřetekl.

Ingredience (vyměřuji na hrnky – myslím tím čajové hrnky, mají zhruba 2,5 dcl)

Těsto:

  • 1 vajíčko
  • 1 hrnek cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • bílý jogurt nebo 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • čerstvě nastrouhaná kůra z jednoho celého citronu

Pudingový krém:

  • 1,5 balení měkkého tvarohu (nejlépe tučného)
  • 1 sáček vanilkového pudingu
  • 1/2 hrnku cukru
  • Trocha mléka, pokud bude třeba

Drobenka – pokud ji neděláte podle vlastního osvědčeného receptu:

  • 2-3 hrsti hrubé mouky
  • 2-3 hrsti cukru
  • 1 polévková lžíce rumu
  • kousek másla

Na vysypání plechu:

  • Trocha másla
  • Trocha hrubé mouky nebo strouhanky

Příprava předem

Pokud chcete péct koláč z reveně, nezapomeňte si ji den předtím zasypat cukrem a nechat odležet, aby vám pustila šťávu. Koláč je pak lepší, lehčí a reveň nemá takovou tendenci prosáknout do těsta.
Předtím, než začnete tvořit těsto, zapněte si troubu na 250°C, ona se vám mezitím rozehřeje. Pokud na troubě nemáte číselník ve stupních, mělo by to být maximum (ale pokud můžete, zkonsultujte manuál).

Jak umíchat těsto:

Na těsto doporučuji vzít hodně velkou mísu, aby se dalo dobře míchat.
Nejprve utřeme vajíčko s cukrem. Pak můžeme v libovolném pořadí přidat všechny ostatní ingredience do těsta (polohrubou mouku, mléko, jogurt/olej, prášek do pečiva, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru) a smícháme je v mírně tekutou, táhnoucí se hmotu. Těsto necháme chvilku odstát, zatímco si připravujeme zbytek.

Pudingový krém

Do středně velké misky dáme tvaroh, který smícháme s cukrem a s vanilkovým pudingem tak, aby nám vznikl nažloutlý sladký krém. Pokud jsou s mícháním problémy a hmota je příliš hustá, můžeme přidat i trochu mléka, je však žádoucí, aby hmota byla co nejhustší.

Na plech s tím!

Vezmeme kousek másla a pořádně s ním vytřeme plech – tak, aby na něm nezůstal ani kousek suchý (včetně okrajů). Pak na něj nasypeme trochu strouhanky/hrubé mouky a plech natáčíme tak dlouho, dokud nepokryje celý jeho povrch.
Na plech vylijeme těsto a rozetřeme ho tak, aby sahalo rovnoměrně až do krajů. Na něj opatrně namažeme pudingový krém tak, aby byl rovnoměrně po celém povrchu. Je dobré použít na to gumovou spachtličku a mazat ho jemně, aby se nezatřel do těsta.
Na krém rovnoměrně rozložíme/nasypeme námi vybrané ovoce tak, aby se co nejméně zabořilo dovnitř.

Drobenka

Až teď vytvoříme drobenku. Je mylná představa, že by se máslo na drobenku mělo dávat do mrazáku. Doporučuji to nedělat, špatně se s ním pak pracuje a výsledný produkt bývá nekvalitní, takže si máslo klidně vytáhněte s ostatními ingrediencemi do vyhřáté kuchyně, aby se vám s ním pak lépe pracovalo. Drobenka lze udělat dokonce i z margarínu.
Nejprve smíchejte mouku s cukrem. Pak přidejte rum a promíchejte. Vznikne vám vlhká sypká směs. Pak přidejte máslo – není ho potřeba moc, začněte třeba s polévkovou lžící a v případě nedostatku přidejte další. Drobenka by měla být sypká s menšími hrudkami, takže je lepší to s máslem nepřehánět. Pokud máte pocit, že jste másla přidali příliš, přidejte ještě trochu mouky. Kdybyste měli pocit, že máte drobenky málo, přidejte nejprve mouku, pak popřípadě máslo.
Hotovou drobenku nasypte rovnoměrně na koláč.

Pečení

Těsně předtím, než plech s koláčem vloužíte do trouby, ztlumte si ji na 170°C. Pak vložte koláč a nechte jej péct, dokud těsto nezezlátne – v průběhu pečení jej pravidelně kontrolujte.

Dobrou chuť.

1 komentář u „Ovocný koláč“

  1. Já s drobenkou pracuju často a ráda :-D a doporučuju dělat s měkkým máslem a naopak připravit si předem a schovat do chladničky či mrazáku na tu cca půlhoďku, než uděláš těsto a ostatní.

    OdpovědětOdpovědět

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *