Kuřecí prsa na medu s tzatziki omáčkou

Když jsem toto jídlo zkoušela poprvé, šlo o pouhý pokus, neboť přítel chtěl „kuřecí na sladko s česnekem a s tzatziki“, že ho prý měl v hospodě a hrozně mu chutnalo. Když jsem se ptala, co v tom všechno bylo, bylo mi řečeno, že byl opilý a nepamatuje si to. Takže jsem zkusila něco naslepo a vyšlo z toho jídlo natolik dobré a ještě snadné, že jsem se jím začala všude chlubit. Několik lidí včetně mojí maminky pak chtělo, abych recept zveřejnila. Tady je. :)

Potřebujeme (4 porce):

  • 4 kuřecí prsní řízky
  • 6 lžic medu
  • 1 menší citron
  • máslo (nemám odhad, řekněme třeba 5 lžic)
  • 6-8 stroužků česneku
  • 2 salátové okurky
  • řecký jogurt
  • panenský olivový olej
  • kopr
  • 4 hezky vypadající snítky máty
  • pepř
  • sůl
  • vodu

Volitelné:

  • 1 kg brambor
  • (mléko)
  • (jarní cibulka)

Nebo:

  • kvalitní chléb, pita chléb či bagetku

Příprava:

Pokud děláte kaši či šťouchané brambory, nakrájejte nejprve brambory a dejte je vařit v osolené vodě. Příprava zbytku je velmi rychlá, takže vám to krásně vyjde.

Bokem si dejte uvařit dostatek vody.
Maso NEnaklepávejte, nechte ho, jak je, jen ho mírně potřete solí. Máslo dejte roztát do hluboké pánve či rendlíku a na něm maso mírně osmahněte. Následně přidejte med a na něm maso restujte dalších několik minut. Mezitím si vylisujte 2-3 stroužky česneku a přidejte je k masu s medem. To pak zalijte horkou vodou, přikryjte pokličkou a nechte dusit. Čas od času jej obraťe. Vymačkejte šťávu z citronu a podle chuti ji přidejte k masu společně se špetkou či dvěma soli.

Okurku oloupejte a nastrouhejte. Následně si vezměte čistou misku, dostatečně velkou, aby se tam dala smíchat s jogurtem, koprem a česnekem. Než do ní okurku vložíte, vymačkejte z ní tolik vody, kolik jen jde. Můžete to udělat buď tak, že si strouhanou okurku naberete do dlaní a zkrátka vymačkáte vodu skrz prsty, nebo ji zabalíte do čisté utěrky a vymačkáte vodu skrz ni. V misce ji smíchejte s dostatečným množstvím řeckého jogurtu a nasekaného kopru (řecký jogurt se zpravidla prodává v kyblících, takže tam je to snadné. S koprem vám úplně neporadím, ale když koupíte v obchodě snítku kopru a nějaký tam prostě nasekáte, pravděpodobně tím nic nezkazíte. Neexistuje totiž žádný předpis, který by přesně nařizoval, kolik má být v tzatziki kopru) a se zbytkem vylisovaného česneku. Směs mírně osolte a opepřete, přidejte pár kapek citronu a olivového oleje, dobře zamíchejte a podle chuti ještě dochuťte solí a pepřem. Tzatziki by mělo být poměrně tuhé (u nás v Česku se často dělá jakási polévkoidní verze, tak tu nechcete. Vy chcete konsistenci tužší majonézy). Tzatziki zatím vložte do lednice.

Zkontrolujte a obraťte maso. Část vody by měla být vypařená a měla by vzniknout hustší hnědá až zlatavá omáčka. Než maso sundáte z ohně, připravte si přílohu.

Pro začátečníky, kteří nevědí, jak se dělá bramborová kaše – brambory co nejvíc rozšťouchejte, přidejte trochu másla a teplého mléka a rozmíchejte či rozšlehejte, až vám vznikne jemná kaše. Podle chuti dosolte.

Nakonec maso vyndejte na mělčí talíře, mírně zalijte medovou šťávou, přidejte přílohu a dvě až tři lžíce tzatziki na každý talíř. Tzatziki ozdobte mátou, a pokud máte kaši či šťouchané brambory, můžete je zasypat jarní cibulkou.

Dobrou chuť. :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *